12.11.2017

Viikinkikilvistä

Viikinkiaikaisia kilvistä on säilynyt suhteellisen paljon viitteitä nykypäivään. Kilvet olivat muodoltaan melkein aina pyöreitä ja halkaisijaltaan tavalisesti 80-95 cm. Viikinkiajan lopulla myös kyyneleen muotoiset kilvet yleistyivät. Kilpien keskellä oli aukko kahvalle ja metalliselle kupuralle. Joidenkin löytöjen perusteella kilvet voitiin liimata seitsemästä tai kahdeksasta rinnakkaisesta laudasta (mänty ja kuusi olivat suosituimpia), joiden päälle liimattiin nahka. Kilven reuna saatettiin suojata erillisellä, paikalleen ommellulla nahkasuojalla.

Kilpien maalaamisesta on jonkin verran todisteita. Gokstadin laivahautauksesta on lyödetty yksivärisiä, mustia ja keltaisia kilpiä. Tanskan Grimstrupista löytynyt kilvenpala oli taustaltaan tummansininen. Siihen oli maalattu koristekuvio vihreällä, punaisella ja valkoisella. Joissakin muissa tanskalaislöydöissä on ollut jäänteitä punaisesta maalista. Mansaarelta löytyneet kilvenjäänteet, nahanpalat oli maalattu valkoiseksi ja koristeltu yhdensuuntaisilla mustilla viivoilla ja punaisten pisteiden riveillä. Osebergin laivahautauksen tekstiileissä on kuvattu yksivärisiä ja apilamaisella kuviolla koristeltuja kilpiä. Bayeux’n seinävaatteessa on kyyneleen muotoisia ja pyöreitä kilpiä. Kirjallisista lähteistä ainakin Beowulf-runo mainitsee värjätyt kilvet.

Figujen kilpiä maalatessa voi käyttää mielikuvitusta. Ispiraationa voi käyttää yllä mainittujen esimerkkien lisäksi muita historiallisia kilpiä - vaikka eri aikakaudelta, minkä lisäksi netti on täynnä muiden harrastajien maalaamia, ispiroivia kilpiä. Kirjoista erityisesti Ospreyn julkaisut ovat täynnä laadukkaita kuvituksia, joita sopii matkia.

Ajattelin maalaata kilvistä yksilöllisiä, vaikka se viekin aikaa. Yksinkertaiset puolikkaisiin, neljäsosiin, sektoreihin ja spiraaleihin perustuvat kuviot ovat helposti maalattavissa ja tulevat olemaan enemmistönä. Hain inspiraatiota myös symboleista ja kuvioista, joita on huomasin muissa viikinkiaikaisissa esinelöydöissä tai kuvamateriaalissa. Erilaisilla väriyhdistelmillä muunnoksia on lukemattomia. 

IMG_0860

Suttasin ideoita myös paperille.

IMG_0873 1500

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti